24 Nisan 2025 16:40

Kyme Antik Kenti yok ediliyor: Habaş’tan tümülüs yanına fabrika

Habaş, Kyme Antik Sınırları’ndaki tümülüsün yanı başında fabrika inşa ediyor. “Tercih yine sermayeden yana kullanıldı” diyen Arkeolog Selahattin Aydın, duruma tepki gösterdi.

Kyme Antik Kenti yok ediliyor: Habaş’tan tümülüs yanına fabrika

Fotoğraf: Ege’de Sonsöz

İzmir’in sanayi bölgesi olan Aliağa'daki tesisler yarattıkları hava kirlilikleri ile canlı yaşamına verdikleri zararların yanı sıra bölgedeki antik kentler için de tehlike oluşturuyor. Nemrut Körfezi'nde yer alan ve çevresindeki fabrikaların, limanların baskısı altında kalan Kyme Antik Kenti'nin sınırları içerisine yeni bir tesis daha geliyor.

,Ege Bölgesi'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi Şirketi, Aliağa'da yapmak istediği yeni tesis için bakanlıktan onay alır almaz harekete geçti. ÇED sahasında inşaat çalışmaları başladı. Şirket, yıllık bir milyon 650 bin ton kapasiteli soğuk haddehane tesisi inşa ediyor.  

Ege’de Sonsöz’den Metehan Ud’un haberine göre, ÇED dosyasında yer alan parseller Kyme Antik Kenti’nin üçüncü derece arkeolojik SİT sahasında yer alıyor. Tesisin yanı başında ise 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olarak belirlenmiş tümülüs mezar (höyük) alanı ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı yer alıyor.

Kyme göz göre göre yok ediliyor”

Tümülüsün yanı başında yükselen tesisin görüntüleri ise tepkilere neden oldu. Arkeolog Selahattin Aydın, Kyme’nin göz göre göre yok edildiğini belirterek, “Kyme Antik Kenti, Aiolia Bölgesi'nin en önemli liman şehirlerinden biriydi. Kentin içine, yanına ve kıyısına liman ve tesis yapabilmek için arkeolojik niteliği birinci dereceden üçüncü dereceye düşürüldü. Oysa Kyme ören yeri statüsündedir ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma 6. Maddesine göre Korunması Gerekli Taşınmaz Varlıktır. Bu kadar önemli bir antik şehri göz göre göre yok ediyorlar. Devasa bir kent yatıyor orada. Kim bilir toprak altında neleri saklıyor insanlık için” dedi.

“Tercih sermayeden yana kullanıldı”

Aydın şunları söyledi: “Bunun yanında Kyme'nin Nemrut Körfezi deniz ekolojisi için oldukça önemlidir. Kentin doğrudan kalıntılarının üzerine inşa izni verilmesi kültürel mirasın topyekûn silinmesi demektir. Turizmin olduğu yerlerde bulunan mirasa salt para için ödenek akarken böyle yerler yok ediliyor çünkü her şey patronlara servet aktarabilmek için kurgulanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın daha çok turizm tarafı ağır geliyor çünkü piyasacı sistemlerde her şey kâr içindir. Ne yazık ki Anadolu'da pek çok mirasımızı kaybettik. Kyme hak ettiği değeri görseydi bugün tıpkı Pergamon gibi Aliağa'ya insan seli akardı. Tercih yine sermayeden yana kullanıldı. Kyme artık rahat bırakılmalı ve hak ettiği değeri görmelidir.” (Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et